Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg spune că liderii afgani sunt singurii responsabili pentru colapsul militar din Afganistan

Președintele Biden declară că Statele Unite nu vor îndeplini constrângerea de timp stabilită în baza consimțământului SUA-taliban de a retrage toți soldații până la 1 mai, peste 3.500 de soldați din Afganistan vor fi înlăturați, indiferent dacă se realizează sau nu progrese în discuțiile de armonie intra-afgană sau talibanii își diminuează atacurile asupra puterilor de securitate și a rezidenților afgani. Trupele NATO din Afganistan vor pleca de asemenea. Biden spune că Washingtonul va continua să ajute puterile de securitate afgane și să sprijine interacțiunea armonioasă. Talibanii spun că vor transmite „orice adunare” despre viitorul Afganistanului până când toți soldații necunoscuți vor pleca.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, critică dezamăgirea autorității afgane pentru căderea rapidă a armatei națiunii, dar spune că uniunea ar trebui, de asemenea, să descopere tacticile imperfecțiunilor.

BRUXELLES (AP) — Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, critică dezamăgirea autorității afgane pentru defalcarea rapidă a armatei națiunii, totuși spune că coaliția ar trebui, de asemenea, să descopere defectele efortului său de pregătire tactică.Stoltenberg a spus că „inițiativa politică afgană a neglijat să reziste” și că „această dezamăgire a administrației afgane a provocat nenorocirea pe care o vedem astăzi”.

Comentariile sale au venit după ce a condus marți o adunare a emisarilor NATO pentru a vorbi despre ramificațiile de securitate ale triumfului larg al talibanilor în Afganistan în ultimul timp.

NATO a condus eforturile de securitate la nivel mondial în Afganistan din 2003, totuși și-a încheiat sarcinile de luptă în 2014 la concentrarea în pregătirea puterilor de siguranță publică.

Făcând aluzie la felul în care armata afgană s-a ofilit în pofida ostilității talibanilor, Stoltenberg a spus că „a fost o uimire, viteza defalcării și cât de rapid s-a produs”.

Declarația forței armate spune că 46 de indivizi din puterile afgane, inclusiv cinci oficiali, au trecut o linie în apropiere de orașul pakistanez Chitral din zona Khyber Pakhtunkhwa.

Mulți războinici afgani au trecut peste granița în nord-vestul Pakistanului, după ce postul lor de linie a fost copleșit, evident de talibani, spune forța armată pakistaneză.

O afirmație a forței armate pakistaneze de luni a spus că 46 de indivizi din puterile afgane, inclusiv cinci oficiali, au trecut duminică seara granița, aproape de orașul de graniță pakistanez Chitral, pe teritoriul Khyber Pakhtunkhwa.

Luptătorii afgani „au primit hrană, o casă sigură și o atenție clinică vitală în conformitate cu standardele militare stabilite”, a spus forța armată pakistaneză, adăugând că a educat specialiștii afgani cu privire la evoluția evenimentelor.Guvernul afgan, în orice caz, a negat luni soldații săi au trecut în Pakistan.

Oricum ar fi, de la început, marți, armata pakistaneză și-a însușit un videoclip cu luptători afgani în uniformă primiți de soldații pakistanezi.

O articulație continuă: „Acești ofițeri au fost acum recepționați cu plăcere la experții afgani cu privire la solicitarea lor, împreună cu armele și hardware-ul lor. Pakistanul va continua să acorde o gamă largă de ajutor fraților noștri afgani în programul de nevoie.”Nici Pakistanul, nici Afganistanul nu au oferit date despre lupta de pe partea afgană a liniei. Armata pakistaneză a scuzat renunțarea afganului.

Talibanii au în ultimul timp o zonă prinsă rapid în Afganistan și s-au ținut de intersecții cheie cu câteva națiuni învecinate. În plus, ei subminează diverse capitale banale - progrese care apar în momentul în care ultimii ofițeri americani și NATO își totalizează ultima retragere din Afganistan.

Se spune că talibanii controlează acum o parte din cele 419 comunități din Afganistan. Căderea rapidă a regiunilor și reacția aparent atenuată a puterilor guvernamentale afgane i-au îndemnat pe domnii războinici uniți cu SUA să revigoreze armatele voluntari cu o istorie dură.Afganii obosiți de peste 40 de ani de războaie și lupte, se tem de un alt conflict comun fără milă pe măsură ce trupele americane și NATO părăsesc țara.